King of Kong och andra bra dokumentär filmer

Dokumentärer är nog min favorit genre, eftesom verkligheten ofta överträffar dikten. Jag tänkte ta tillfället i akt och rekommendera några olika dokumentär filmer.

The King of Kong: A Fistful of Quarters - En dokumentär film gjord av Seth Gordon. Kanske den bästa dokumentär filmen jag sett. Den handlar om en småbarns pappa som fhar förstört hela sitt liv, hans familj är på väg att lämna honom, hans ekonmi är åt helvete och han är på väg att förlora sitt jobb. Han offrar allt för nå sitt mål - att bli världens bästa Donky Kong spelare. Det hela kanske inte låter så roligt men denna dokumenär har allt, en underdog historia i klass med Rocky filmerna, konspirations teorier och massor med trasiga människor som stannat i utvecklingen.
 
Cocaine Cowboys - Av Billy Corben. Dokumentären handlar om kokainets framväxt i Miami under 60- och 70-talet. Filmskapana har verkligen gjort ett bra jobb med att leta fram de personer som var inblandade i den i illegala droghandlen. Vi får interjuver med Knarkbaroner, yrekesmördare och poliser som berättar historien hur sinna perspektiv. Denna dokumenär kan jag verkligen rekommendera.

Joe Strummer: The Future Is Unwritten - En dokumentär om The Clashs sångare Joe Strummer. Dokumentären sträcker sig över hela hans liv från hans skoltid fram till hans död. Vi får träffa personer från hans ungdom till i stort sett alla som haft alla som han jobbat med. Medverkar gör ett stort antal kända musiker och Hollywood kändisar som t ex Bono, Mick Jones, Steve Jones, Anthony Kiedis, Johnny Depp, Matt Dillon, Steve Buscemi, Martin Scorsese, Topper Headon och Jim Jarmusch. Flera av dem syns i Redempion song videon som jag lagt upp på bloggen tidigare. Alla som gillar Joe Strummer och The Clash bör se den här dokumentären.

Jesus Camp - Denna dokumentär ger en skrämmande bild av den kristna högern i USA. Den visar några kristna fundamentalistes vision att uppfostra sina barn på samma sätt som "islamska fundamentalister och självmordsbombare". Den dokumentäern kommer garanteratn att väcka starka känslor när du ser den.

Spellbound - Handlar om några ungdomar som satsar all sin fritid med att träna till den årliga Scripps National Spelling Bee (Stavnings tävling) tävligen. Ungdomarna som vi får se i dokumentären är alltifrån barn med asberges syndrom, barn från akademiska familjer till barn från arbetarklassen. Väldigt intressant dokumentär.

Terrorister - en film om dom dömda - är en dokumentärfilm om Göteborgskravallerna från 2003 av Lukas Moodysson och Stefan Jarl. Här får vi träffa en dem som blev dömda under göteborgskravallerna. Filmen ger en intressant inblick hur vårat rättsystem fungerar - eller inte fungerar.

Mods Triologin - En dokumentär triologi av Stefan Jarl. De tre dokumentärna heter Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv och Det sociala arvet. Denna dokumenär serie tycker jag alla svenskar bör se, den sträcker sig över 30 år och visar historien om Kenta och Stoffe (och deras barn). En otroligt facsinerande historia om personer i samhällets periferi.

This Divided State -  Handlar om när den liberla filmskaparen Michael Moore ska hålla ett tal på en utav USAs mest konservativa Universitet (Salt Lake City). Filmen skilldrar några studenters kamp mot resten av staden. Studenterna blir rent av mordhotade men de vägrar ger sig. Dokumentären visar hur den amerikanska demokratin sakta håller på att upplösas.

You're Gonna Miss Me - I denna dokumentär skilldrars en av de mest intressanta livsöden någonsin, Roky Ericson. Filmen handlar om hur han slår igenom på 60-talet, blir fuckt up utav LSD och Heroin. Blir satt på mental sjukhus (För innhav av cannabis) där Roky blir lobotomerad och får elchocks behandling. Han får Schizofreni efter behandlingen på metalsjukhus. Efter det får vi följa vägen tillbaka och vid 59 års ålder blir Roky myndighetsförklarad igen. Historien om Roky Ericson är en av de mest facinerande jag någonsin sett och denna dokumentär kan jag värmt rekommendera till er alla.

The Filth and the Fury - En film av Julien Temple som även gjort The Future Is Unwritten.  Detta är historien om världens mest inflyteslerika punkband någonsin - Sex Pistols. Denna dokumentär bör ses av alla som är intresserade av punk och rock.

No Direction Home - En dokumentär av geniet Martin Scorsese. No Direction Home är en över 4 timmar lång dokumentär om Bob Dylan kärriar från genombrottet 1961 fram till hans motorcyckel olycka 1966. Fyra timmar kan tyckas vara lie "overkill" men när dokumentären är slut så är man mest sugen på att få se mer. En otroligt bra dokumentär om en av de bästa musikerna någonsin.

Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism - Denna dokumenär handlar om Rupert Murdochs "onda" media imperium och dess påverken på den amerikanska demokratin. Hur FOX systematiskt vinklar nyheterna för de ska passa deras konservativa agenda.

Jag älskar dokumentärer så om du har tips på någon bra dokumentär film så hör gärna av dig.

image36

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0